O nas

Smo ženske, ki rade pletemo in se družimo. Naše ključne surovine za ustvarjanje so tekstilni materiali in balkanske dobrote. Večino so nas v Slovenijo pripeljale različne življenjske zgodbe, danes pa je naše stičišče Hiša sreče na Jesenicah. Nekatere smo upokojene, spet druge še na vrhuncu aktivnega življenja, vsem pa sta nam skupna ljubezen do ročnega dela in eksperimentiranje z novimi tehnikami ter oblikami.

Hasnija Dugonjić - Hasna

Hasna je rojena Jeseničanka. Družina ji pomeni največ v življenju. Ima dve hčerki in pet vnukov, ki jih pogosto vodi na najrazličnejše obšolske dejavnosti. Je ljubiteljica narave, še posebej jutranjih sprehodov na Kalvarijo. Obožuje morje in dolge sončne počitnice. Če bi imela možnost, bi plesala latinsko-ameriške plese. Je tudi prostovoljka v Društvu UP. Kot izučena trgovka – poslovodja Razkritim rokam želi uspešen prodor na svetovni trg.

Firketa Babaća

Fikreta je v Slovenijo prišla leta 1975 iz mesta Prijedor (BiH). Pred kratkim je imela operirano koleno, zato namesto sprehodov v naravo več brska po spletu. Na internetu najraje išče ideje za kvačkane in pletene izdelke, ki pa jih nikoli ne kopira, ampak vedno priredi ter nadgradi po svoje. Veliko ji pomeni urejen in čist dom, ceni srčne družine, skrb za tri vnučke pa ji ni nikoli odveč. Navdušuje se tudi nad rokometom, ker je energičen in eksploziven šport.

Stoja Sokolov

Stoja je v Slovenijo prišla v 70. iz Sanskega Mosta (BiH). Čeprav je v ekipo Razkritih rok prišla kot zadnja, se zdi, da je v skupini že od vedno. Obožuje naravo in hribolazenje. Skoraj vsak teden s prijateljicami ali člani planinskega društva osvaja nove vrhove. Kadar ni polno zaposlena z varstvom svojih vnukov, vrtička. Med vsemi ročnimi deli najraje plete, še posebej v družbi ustvarjalk Razkritih rok, saj si vedno izmenjujejo znanja in nasvete, kako izdelke še bolj dovršiti.

Bojana Pravst

Škofjeločanka Bojana je tista arhitektka, ki je v pokoju spet odkrila čar ustvarjanja z rokami in raziskovanja novih materialov ter tehnik. Izjemno radovedna duša, ki si težko zamišlja življenje brez umetnosti. Facebook in Pinterest uporablja predvsem zato, da odkriva nove ideje. Tuja ji ni niti astrologija. Medtem ko je včasih projektirala vrtce in šole, danes vodi delavnice kvačkanja v domu za ostarele v Škofji Loki.

Suada Kaltak

Suada je v Slovenijo prišla leta 1976 iz Okreča na Sanskem Mostu (BiH). Je čudodelka, bioenergetičarka, ki bi, če bi se še enkrat podajala na poklicno pot, izbrala študij medicine. Vrsto let je delala kot prostovoljka v jeseniškem hospicu. Mama štirih otrok in šestih vnukov želi v pokoju nadoknaditi vse, kar je zamujala, ko je delala. Rada preživlja čas med dobrimi ljudmi, uživa v druženju na Razkritih rokah, na sprehodih v naravo in v vrtičkanju.

Nasiha Selman

Nasiha je v Slovenijo pribežala med vojno v Bosni in svojo domovino še vedno zelo pogreša. Je izjemno urejena gospa, skrbno naličena, lično oblečena, včasih si celo nadene čipkaste rokavice. Urejen je tudi njen dom, predvsem balkon, za katerega je že večkrat prejela priznanje za najbolj urejen balkon na Jesenicah. Nasiha je profesionalna »štrikarca«, ki je leta pletla za Almiro. Danes najraje ustvarja skandinavske in islandske vzorce, pa tudi kleklja ter peče sladice.

Miloslava Gogić - Mila

Mila je v Slovenijo prišla leta 1970 iz Bosne. Je odkritosrčna in tovariška, izjemna pripovedovalka napetih zgodb in jugonostalgičarka. Je prostovoljka v Društvu UP v Hiši sreče, kjer slovi po tem, da skuha najboljšo kavo. Uživa s svojo vnukinjo, ko igrata mačjo zibko, in ko kofetka na vrtu, medtem ko opazuje rast rastlin. Med vsemi ročnimi spretnostmi najraje plete.

Fatima Bešić

Fatima je v Slovenijo prišla v 70. letih iz Bosanske Gradiške (BiH). Simpatična gospa, ki je zelo mlada ovdovela, je sama skrbno vzgojila dve hčerki, danes pa jo razveseljujejo tudi štirje vnuki. Ljubi cvetje in najrazličnejše rastline. Čeprav je upokojena, še vedno občasno pomaga v vrtnariji, v kateri je bila zaposlena. Najnovejši član njenega gospodinjstva je papiga Beni, ki je ob obvezni jutranji kavi vedno boljši sogovornik.

Krista Trobec

Krista je Mojstrančanka. Je prostovoljka v Društvu UP in navdušena komentatorka na Facebooku. Je pogumna in čuteča gospa, ki najde izhod iz vsake krize. Obožuje poletje in morje. Vnukom pričara raznorazne dogodivščine v naravi, da začutijo življenje brez telefonov, računalnikov in tablic. Tako pogosto po razburljivi igri nogometa vsi skupaj zaspijo, še preden Kristi uspe prebrati zadnjo stran pravljice.

Džamila Tubić

Džamila je v Slovenijo prišla iz BiH konec 60. let. Je odlična kuharica, avtorica najboljšega bureka in drugih bosanskih dobrot. Je nežna in pozorna gospa, skrbna poslušalka. Je mati dveh otrok in treh vnukov. Uživa v naravi, še posebej na svojem zelenjavnem vrtu. Za svoje najbližje rada šiva, kvačka, štirka in veze.

Sema Sadić

Sema je v Slovenijo prišla 1975 iz Sanskega Mosta (BiH). Na začetku je bilo težko, saj z možem nista nikogar poznala. Zaposlila se je v Elanu v proizvodnji, kjer je delala tudi nočne izmene. Ima tri otroke in pet vnukov. Rada šiva, plete in kvačka. Kuha tradicionalne bosanske in slovenske jedi, tudi potico. Uživa v izletih na morje, v toplice in v obiskih sorodnikov po vsej Evropi. Razkrite roke ji pomenijo veliko, saj je to priložnost za druženje in nenehno učenje.

Meleča Smaić

Meleča je v Slovenijo prišla leta 1997 iz Sanskega Mosta (BiH). Rada ima sprehode, plavanje in uživa v ročnih delih. Ima pet otrok in kar dvanajst vnukov, s katerimi največkrat kartajo, se igrajo človek ne jezi se, zunaj pa nogomet. Uživa v pomladi in v urejanju cvetlic na balkonu. Išče družbo iskrenih ljudi, saj ne mara obrekovanja. Zato se v ekipi Razkritih rok tako dobro počuti in si želi, da se njihov projekt razvija še naprej ter postane prepoznaven tudi na spletu.

Tatjana Žagar

Tatjana živi v Novi vasi. Rada kuha in peče ter se igra s svojim muckom Makom. Še posebej se navdušuje nad pletenjem unikatnih izdelkov – novoletnih bunkic in jajčk. Izdelava enega okraska ji vzame dva cela dneva, saj je postopek zapleten in zahteva veliko potrpežljivosti. V tem projektu zelo uživa, saj ga razvija že pet let. Rada obiskuje tudi Razkrite roke, saj se učijo razne tehnike pletenja izdelkov.

Mirza Džafić

Mirza je v Slovenijo prišla leta 1972 iz Starega Majdana iz Sanskega Mosta. Še vedno je tesno povezana z rodno domovino, saj vsa poletja preživi v Bosni. Rada pa se poda tudi na sever obiskat sestro, ki živi na Švedskem. Obvlada kvačkanje, pletenje in vezenje. 20 let je strojno pletla v Almiri. Včasih je ustvarjala tudi čudovite tapiserije. Prav Razkrite roke so jo zopet navdušile nad ročnimi spretnostmi, želi pa si, da njihovi izdelki postanejo še bolj prepoznavni v Sloveniji in tujini.

Refija Mujezinović

Refija je v Slovenijo prišla leta 1970 iz Zenice (BiH). Čas si krajša s sprehodi v naravo in z druženji s prijateljicami ter s skrbjo za vnuke in celo pravnukinjo. Rada posluša glasbo, še posebej sevdalinke. Ob njihovih ritmih tudi zapleše. Razkrite roke ji omogočajo, da se preizkusi v izdelavi novih vzorcev. Srečanja ji veliko pomenijo, saj so dekleta izredno prijetna, pozitivna družba.