Razkrite roke II

Avtorska skupina Oloop je v sodelovanju s Človekoljubnim dobrodelnim društvom UP z Jesenic zaradi uspešnosti predhodnega istoimenskega projekta z delom nadaljevala, saj je ponovno pridobila podporo Evropskega socialnega sklada.

Udeleženke so tudi tokrat prihajale iz nekdanjih jugoslovanskih republik, nabralo se je še posebej lepo število žensk s Kosova, kar je bilo prijetno presenečenje. Ženske so se tekstilnega ročnega dela naučile že v otroštvu. Na svoje znanje so bile ponosne in z veseljem so ga delile z drugimi. Vendar so se večinoma zavedale, da s tradicionalnimi tekstilnimi izdelki niso več konkurenčne na trgu, zato so se bile pripravljene učiti.

Srečanja so bila namenjena predvsem učenju sodobnih tekstilnih tehnik, ki so hitre, lahko učljive, zabavne in primerne za vsakogar. Nastali izdelki, povezani v kolekcijo, so bili namenjeni predstavitvam na razstavah, sejmih in drugih promocijskih dogodkih.

Med delom so se ženske spoznavale preko ročnih del, ki so jih hranile v domačih zakladnicah in ki jih spominjajo na minule čase ter na domače kraje, ki jih obiskujejo v času dopustov. Izmenjale so si veliko zanimivih zgodb, znanja, spominov, idej.

Projekt je gostil turški oblikovalki Mine Ovacik Dortbas in Solen Kipos, ki sta se predstavili s svojimi poskusi posodabljanja tradicionalnih turških izdelkov.

Da bi skupini omogočili nemoteno delo tudi po zaključku projekta, smo ustvarili samostojno spletno stran in FB-stran Razkrite roke.

Kolekcijo izdelkov za dom in telo (blazine, copati, nakit) so ob zaključku projekta predstavile na Stari Savi na Jesenicah in v Desnem atriju Mestne hiše v Ljubljani.

oloop-logo
ministrstvo-logo
eu-logo
up-logo

Projekt podpirajo