Razkrite roke I

Avtorska skupina Oloop je od leta 2010 raziskovala in razvijala projekte, akcije ter produkte, s katerimi je v javnosti obujala zavedanje o pomenu tekstilnega ročnega dela ter o vplivu, ki ga ima na počutje posameznika.

Ideja za projekt Razkrite roke je zrasla iz njene potrebe, da razširi svoje delovanje in s tem koncept sodobnega oblikovanja tako, da mu doda družbeno angažirano noto.

Naslov projekta je namigoval na zakrite obraze žensk, ki s svetom komunicirajo preko svojih ljubečih, spretnih in marljivih rok.

Projekt Razkrite roke je bil namenjen skupini žensk, živečih na Jesenicah – priseljenkam iz Bosne in Hercegovine, Makedonije in Kosova, ki so jih v Slovenijo pripeljale različne življenjske zgodbe, naključja ter razmere v domovini.

Ženske so prihajale iz kulturnih okolij, ki so na področju tekstilne kulturne dediščine izredno bogata, obenem pa so sledi tisočletne tekstilne tradicije v nekaterih krajih teh dežel ostali nedotaknjeni vse do danes.

Oblikovalska skupina je skupaj z udeleženkami projekta soustvarila kolekcijo sodobno oblikovanih ročno izdelanih tekstilnih izdelkov, ki se je v estetskem in vsebinskem izhodišču naslanjala na tekstilno kulturno dediščino ranljive skupine ter se je oplajala s slovenskim izročilom, obe tradiciji pa sta bili na svež in sodoben način prepleteni ter preoblikovani v duhu časa in tako primerni za sodobnega človeka.

Na istoimenski razstavi v Slovenskem etnografskem muzeju v Ljubljani so bili predstavljeni izdelki, portreti udeleženk in utrinki iz ustvarjalnih procesov.

 

Upravljanje spletne strani

  Mentorji: Petra Bukovinski, Maša Majce Mesarič, Kristjan Jarni, Tjaša Bavcon Oblikovalki Maša in Petra sta udeleženkam predstavili osnovne principe oblikovanja ter upravljanja popolnoma nove prodajne spletne strani Razkrite roke. Udeleženke so se naučile voditi, upravljati in vnašati podatke v spletno trgovino ter vnašati besedila in fotografije. Tjaša Bavcon je povzela glavne značilnosti spletne strani…

Ustvarjanje video vsebin

Mentorji: Miha Možina, Lucija Ćirović, Alja Sušnik, Tjaša Bavcon, Katja Burger, Kristjan Jarni Zelo pestra usposabljanja so bila namenjena spoznavanju osnovne filmske govorice in pridobivanju osnovnih veščin na področju snemanja zvoka ter slike, maske, fotografije, osvetljevanju in nastopanja pred kamero ter poziranja pred fotoaparatom. Cilj srečanj je bil spoznati proces pridobivanja filmskega materiala za video…

Osnovne promocijske veščine

Mentorji: Nataša Briški, Lucija Ćirović, Špela Strasser, Jasmina Ferček, Faila Pašić Bišić, Tjaša Bavcon Usposabljanja v tem sklopu so bila zelo raznolika. Namenjena so bila prvemu stiku z nastopom v javnosti in neposredni komunikaciji z mediji. Komičarka Lucija Ćirović jih je popeljala v prve vaje nastopanja, gledališke improvizacije in igranja vlog ter s tem krepila…

Trženje in tržno komuniciranje na spletu

Mentorji: Luka Piškurič, Tjaša Bavcon Luka Piškurič je poudaril, da kreativci na Poligonu opažajo, da je vse pogosteje prvi stik kupcev z znamko in njenimi izdelki kar prek spleta in da v množici projektov, ki tekmujejo za pozornost na internetu, ni enostavno izstopati. Zato so udeleženke popeljali v pripravo zanimivih vsebin za spletno mesto in…

Projekt podpirajo