Sodelujoči


oloop portret_int

Oloop

Oloop sestavljamo tri oblikovalke in umetnice, magistrice oblikovanja tekstilij: Tjaša Bavcon, Katja Burger, Jasmina Ferček.

Svoje znanje in izkušnje smo pridobile s šolanjem doma in v tujini. Pod imenom Oloop delujemo od leta 2004, ko smo ustanovile tudi Zavod za sodobno tekstilno umetnost in oblikovanje z istim imenom. Delujemo na različnih področjih vizualnega ustvarjanja, od produktnega oblikovanja, oblikovanja prostorskih postavitev do tekstilne umetnosti, obenem pa vodi tudi izobraževanja (predavanja, delavnice) ter v zadnjem času povezuje oblikovanje z družbeno angažiranimi projekti.

faila_portret_int

Faila Pašić Bišić

Faila Pašić Bišić se je v zgodnjih osemdesetih rodila bosanskim staršem.

Muslimanka z naglavno ruto, ki je svoje življenje posvetila boju proti diskriminaciji, islamofobiji, neenakem obravnavanju in implementaciji človekovih in otrokovih pravic, je za svoje delovanje prejela številna priznanja. Med drugim: 2006 – Naj prostovoljka, 2007- Obraz evropskega leta enakih možnosti za vse, 2007- Dobrotnica leta 2007, 2008 – nominacija za Slovenko leta, 2009 – članica Sveta vlade RS za načelo enakega obravnavanja, 2010 – Ambasadorka evropskega leta boja proti revščini in socialni izključenosti, 2010 – Dobitnica Priznanja za vseživljenjsko učenje, 2012- Bošnjakinja leta, Sarajevo, 2013 – Ženska, ki navdihuje Evropo.

 

_MG_8057_kvadrat

Mojca Novak

Kot majhna deklica je kvačkala in šivala vse mogoče, še najrajši pa oblekice za barbiko. Sledilo je raziskovanje širnega sveta – veliko časa je preživela v hribih in na kolesu, študirala je na Kitajskem.

Ročne spretnosti so ves ta čas počivale, ponovno so prišle na plan, ko je delala v waldorfskem vrtcu. Začela se je zavedati, da ima v svojih rokah velik potencial, vendar se mora še veliko naučiti. Z vključitvijo v projekt se je proces učenja začel. Prvič v življenju je prišla v zares pristen in neposreden stik z ženskami iz zelo različnih kultur. Je vesela in hvaležna, da je lahko del skupine, ki tako odprto sprejema ljudi okoli sebe.

edina_portret_int

Edina Mehić Silić

Edina Mehić Silić je bila rojena v Bosanski Krupi.

Po zaključku Islamske pedagoške fakultete v Bihaću sem dve leti delala v osnovni šoli kot učiteljica islamskega verouka. Delo z otroki mi je še kako koristilo, saj mi je prineslo veliko pomembnih izkušenj. V Sloveniji živim pet let in skušam biti aktivna na različnih družbenih področjih. Po selitvi se je pričela moja borba za aktivno vključitev znotraj družbe. Učim se slovenskega jezika, vključujem se v različne nevladne organizacije kjer delam kot koordinatorka delavnic za otroke in različne humanitarne projekte. Kot prostovoljka delam v Človekoljubnem dobrodelnem Društvu Up na Jesenicah.

 

dita_portret_int

Aferdita Behluli Preshtreshi

Aferdita Behluli Preshtreshi prihaja iz Kosova. Rojena je v Podujevu v oblikovalski družini.

Z družino se je kasneje preselila v Prištino, kje je končala srednjo medicinsko in visoko ekonomsko šolo .

Njena goreča želja je bila – postati oblikovalka unikatnega nakita. Želja se ji je izpolnila v Sloveniji. Na Ljudski univerzi v Velenju se je prijavila na “svetovalno podporo izobražovanja in učenja odraslih”, kje se je uspešno izšolala na področju oblikovanja.

V Sloveniji je že 15 let. Tu je njen dom. V svoji delavnici s pomočjo znanja in pridnih rok izdeluje različen nakit.  Nadvse uživa v barvah in novih idejah. Rada se druži z ljudmi, ki prihajajo iz različnih kulturnih območij.

Veseli jo, da je del projekta Razkrite roke, kjer se srečuje z jeseniškimi ženskami in oblikovalkami iz Ljubljane.

_MG_7855_pp

Fatima Bešić

Fatima Bešić je rojena leta 1955 v Bosanski Gradiški. 

Tam je preživela lepo, a delavno otroštvo. Skupaj s petimi brati in sestro ji ni bilo nikoli dolgčas.

S šestnajstimi leti se je poročila in prišla v Slovenijo na Jesenice, kjer je živel in delal njen mož. Na začetku je bilo težko – nove navade, novi obrazi, neznan jezik, stran od domačih – a se je s pomočjo ljubečega moža in prijateljev, ki so jo takoj vzeli za svojo, hitro udomačila.

V zakonu sta se jima rodili dve hčeri, s katerima ima zelo ljubeč odnos. Mož ji je umrl, ko je imela rosnih 29 let in vse od takrat je živela s hčerama, ki pa sta že nekaj časa srečno poročeni. Sedaj živi sama. Je ponosna babica trem vnučkam in enemu vnuku, ki so ji v veliko veselje. Pravijo, da je superbabica, veliko naredi zanje in oni zanjo. To ji pomeni največ.

V prostem času, ki pa ga nima prav veliko, rada plete, kvačka, se druži s prijateljicami, hodi na sprehode. Veliko stvari jo veseli, najbolj pa to, da je zdrava, neodvisna, polna idej in energije.

Zelo je vesela, da je del projekta Razrite roke, kjer se druži s priseljenkami in z njimi deli izkušnje, življenjske zgodbe in se poleg tega od njih, in one od nje, tudi veliko novega nauči.

_MG_8108_int

Lirije Sadikaj

Lirije Sadikaj  je rojena v Prizrenu  na Kosovem.

To je zgodovinsko mesto. Tu je končala osnovno in srednjo medicinsko šolo . Na svoji poti v šolo je lahko opazovala kulturne znamenitosti svojega kraja. Prizren je sanjsko mesto , kjer živijo vse nacionalnosti skupaj. Njegovo staro jedro še polepša okoliška narava.

V Sloveniji živi že par let . Vesela je, ker se tudi tukaj srečuje z drugim kulturami in nacionalnostmi . In med njimi ne vidi bistvenih razlik.

Hvaležna je ostalim ženskam v skupini, da so jo sprejele, takšno kot je.

_MG_7874_pp

Mirza Dzafić

Mirza Dzafić je rojena v Starem Majdanu, v Sanskem Mostu v BiH.

V Sloveniji živi od leta 1972. Poročena je, mama hčerke in sina in babica treh unukov. Pred 9 leti se je upokojila.

Zelo jo veseli delo z rokami, zato kvačka, plete, izdeluje različne vzorce, že dogo nazaj je delala tudi tapiserije. V enem življenjskem obdobju je z ročnimi deli povsem prenehala. Mislila je, da je to za zmeraj. A izvedela je za projekt Razkrite roke in to jo je  spodbudilo, da je postala ponovno aktivna na tem področju.

V prostem času rada pomaga drugim. Vedno se odziva na humanitarne akcije, še posebej, če gre za otroke. Otrokom v Bosni osebno zbira in prinese stvari.

V njeni vasi v Bosni obstaja združenje žensk, kjer je včlanjena. Ko je tam na obisku, skupaj ustvarjajo in se družijo.

_MG_7856_pp

Šmitran Danica

Šmitran Danica je rojena 1950 v Kozari v Bosni in Hercegovini.

Odraščala je v tradicionalni kmečki družini. V Slovenijo (na Jesenice) je prišla 1962 leta. Tu si je ustanovila družino. Rodila je sina. Z možem sta delala v  železarni in si tako ustvarila skromen dom.

Zdaj je upokojena in ima veliko prostega časa za druženje in za svoje hobije. Rada ima tradicionalne stvari, običaje, stare pesmi, igre, kmečki turizem. Rada pomaga v humanitarnih akcijah, rada obiskuje skupinske dejavnosti, kje se uči ročnih del. Rada hodi na izlete, spoznava nove kraje, nove ljudi…

_MG_8503

Gjylfirije Stolliqi

Gjylfirije Stolliqi je rojena v kraju Mališevo na Kosovem.

To je majhno mesto s prelepo naravo v okolici, ki prinaša v mesto barve in ga s tem še polepša. Ženske tam še vedno nosijo narodno nošo, ki jo na roke izdelujejo same.

Njena generacija žensk je ročno izdelovala oblačila zase in za svojo družino. Danes nosijo neveste na porokah zelo barvito narodno nošo. Gjylfirije uživa, ko jih opazuje, saj jo vrnejo v obdobje pred tridesetimi leti. Rada dela ročna dela in uči druge. Na ta način predstavi svojo kulturo drugim. Prav tako se rada uči ročnih del iz kake druge tradicije. Čuti hvaležnost, ker obiskuje projekt Razkrite roke.

26333_2948640251231_154525142_n

Hasnija Dugonjić

Hasnija Dugonjić je rojena davnega 1957. leta na Jesenicah v delavski družini. Njena družina je prišla v Slovenijo s prvim valom priseljencev iz Bosne in Hercegovine. Delo so dobili v železarni.

Po končani osnovni šoli se je vpisala na trgovsko šolo v Kranju. Sicer si je želela postati učiteljica, vendar ji starši tega finančno niso mogli omogčit. Starši so namreč ob rednih stroških zidali hišo v svojem rojstnem kraju. Tako so bili otroci za marsikaj prikrajšani.

Po šoli se je zaposlila, se takoj poročila in si ustvarila lastno družino. Ob delu je dokončala poslovodsko šolo in postala trgovka poslovodkinja.

Ima dve hčerki in štiri vnuke, ki zapolnjujejo njeno življenje. Največ časa z možem (dedijem) preživi v športnih dvoranah, saj vsakodnevno ravažata vnuke na različne športne aktivnosti (odbojka, hokej, košarka), od vikendih pa po turnirjih in se tako vozijo po svetu.:)

Vendar si Hasna rada vzame čas tudi za svoje aktivnosti. Dela kot prostovoljka v Društvu Up. Pomoč ljudem, ki so se znašli v stiski, jo osrečuje. Prav posebno pa jo veseli druženje v Razkritih rokah. Tu se spoznava z različnimi kulturami, življenjskimi prepričanji. Spoznava pa tudi različne tehnike ročnih del, si izmenjuje izkušnje in podobno. Poleg tega zelo rada hodi v naravo. Jutranji sprehodi so zanjo nekaj najlepšega. Zelo rada tudi plava in je na morju. Na kratko – je zelo družabna, vesela, rada govori, pomaga drugim in se ukvarja z ročnimi deli.

_MG_8092_kvadrat

Dashurije Hoti

Dashurije Hoti je rojena 1965 v mestu Rahovec na Kosovem.

Okoliš je prepoznaven po vinorodni pokrajini, kjer pridelujejo vrhunska kosovska vina. Dashurije je končala srednjo šiviljsko šolo v Rahovecu. V Sloveniji sedaj živi že 16 let. Vrsto let je delala kot šivilja v podjetju Melan na Jesenicah. Trenutno pa je nezaposlena.

_MG_7862_pp

Dashurije Kastrati

Dashurije Kastrati je rojena v Peči na Kosovem.

To je mesto, kjer se ženske poročajo v narodnih nošah.

Tam je končala šolo in živela, dokler ni pred dvema letoma prišla v Slovenijo.

Ročnih del se je naučila od svoje babice, ki je imela za to velik talent.

V Sloveniji nima službe. Zato je še posebej vesela, da se je vključila v projekt Razkrite roke. Tu se uči novih stvari, predvsem pa ji druženje na projektu daje topel občutek pripadnosti in povezanosti.

Hvaležna je, da je del tega projekta, predvsem zato, ker se tukaj srečujejo ženske različnih nacionalnosti.